Wednesday, June 22, 2011

kau satu dalam seribu cinta

Dalam filem ayat-ayat cinta juga ada skrip, cinta dan keinginan untuk memiliki itu tidak sama! Setelah beberapa waktu berjalan seiring bertambahnya usiaku, aku semakin dapat menerima ‘dia’ itu adalah khayalanku yang kuharapkan ‘dia’ menjadi jodohku, tanpa usaha malah keajaiban pertemuan dengannya. Kerana kuyakin tiada yang mustahil di dunia ini dengan kekuasaan Allah. Tetapi Allah mengajar umatNya agar berusaha dan mencari ikhtiar serta berdoa dan bertawakkal dengan apa yang dikerjakan. Ku hanya berdoa moga ‘dia’ sentiasa berada di bawah rahmat dan kasihMu. Moga ‘dia’ menemukan cinta Allah yang diharapkan selama ini. Juga aku berharap aku menemui seseorang yang juga mencintaiku kerana Allah. Dekatkanlah hati kami, andai dengan bersamanya akan bertambah rasa kecintaanku padaMU. Aku benar-benar mengharap kehidupan yang barakah di dunia dan di kehidupan yang kekal abadi.

Hanya satu untuk diri mu

"KEKASIHku tiada menyamai kekasih yang lain biar bagaimana, satu pun tiada. Tiada selain DIA yang dapat bertempat di dalam hatiku. KEKASIHku ghaib dari penglihatanku, tetapi DIA tidak pernah ghaib di dalam hatiku walau sedikitpun."

putus cinta :(

Suka sangat baca entri terbaru mengenai surviving breakup. Siapa yang mahu putus cinta? Tak siapa kan?

Rasionalnya, cinta itu putus bila salah seorang daripada pasangan tidak mencintai pasangannya lagi. Macam-macam penyebab...dan apa pun penyebabnya...jawapannya hanya satu SUDAH TIDAK LAGI MENCINTAI...maka putus cinta. Kerana kalau betul masih ada cinta pasti kita sanggup mengharungi apa jua HALANGAN selagi cinta ada dihati.

Kadang-kadang macam-macam tips tentang putus cinta kita baca, kita pelajari, kita cuba amalkan tetapi kesudahannya hati kita, diri kita, kita sendiri yang lalui keperitan itu.

Macam mana sakit pun hidup harus diteruskan...harus pergi kerja, harus makan minum....dan macam mana sakitpun kita pasti tiada daya menyambung kembali cinta atau memaksa dia kembali kepada kita.Walau macam manapun lemahnya kita kita tiada pilihan untuk merasai kesakitan itu.

Hanya satu sahabat akrab yang dapat membantu kita menangani segala kepedihan dan kekecewaan kita adalah MASA. Hanya masa dapat menyembuhkan luka. Beri diri kita masa, beri diri kita ruang...insyallah maka dengan masa dan ruang pasti kita boleh bernafas seperti biasa.

Bercinta, putus, bercinta putus itu adalah satu proses kematangan. Pasti dalam setiap percintaan dan kekecewaan kita lalui macam-macam cerita. Jadi selalu pandang positif atas setiap yang terjadi.

Asakkan dalam diri bahawa putus cinta itu bukan satu kegagalan tetapi kemenangan yang didahului dengan kepahitan. Itu sahaja. Maka jangan menyesali diri bila putus cinta.Tak mengapa..tak jadi kudis...laluinya dengan bersahaja maka di situ kekuatan hati kita yang sebenar.

Tanamkan dalam hati bahawa putus cinta bukan KEHILANGAN tetapi PENGENALAN. Kita bukan baru kehilangan dia tetapi kita baru mengenali dia. Betapa kita banyak belajar mengenali hati budi orang. Bagaimana orang yang selama ini kita sangka kita kenal benar hati budinya rupanya semua itu palsu belaka.

Dan kalau kita sedar betapa putus cinta itu adalah satu pelajaran yang tidak dapat kita perolehi dari mana-mana institusipun tetapi hikmahnya lebih manis daripada cinta itu sendiri!!!!

Percayalah.....hidup ini tak mudah...tetapi tidak pula sukar untuk kita lalui....